-          Възстановен е пълният обем на основната зала, който

...
  -          Възстановен е пълният обем на основната зала, който
Коментари Харесай

Kaufland България представи актуален статус на процеса по възстановяване на оригиналния вид и функции на Централните хали

 

-          Възстановен е цялостният размер на главната зала, който възстановява величието на постройката

-          Две от фасадите са почистени с материали, употребявани за консервация на египетски гробници

-          Полагат се близо 3000 кв. м. плочи в нео-ренесансов жанр по пода на Халите

-          Фонтан от зелен мрамор ще краси вътрешността

Половин година след началото на същинските действия по възобновяване на истинския тип и функционалности на постройката на Централните хали в София, екипът на Kaufland България показа настоящ статус на процеса пред представители на медиите. Повод за събитието бяха приключените реставрационни действия по две  от фасадите на постройката. Освен тях, все още е възобновен цялостният размер на вътрешността на главната зала, като са отстранени павилионите и терасите, несъответстващи на истинския план на инж. Наум Торбов. Извършени са цялостна замяна и възобновяване на покрива и ободряване на присъщата железна структура, направена в леярните на Густав Айфел през 1909г. Проведена е реституция и на двата часовника и е поръчан за направа шадраван от зелен мрамор, който се създава по истинските планове на постройката от началото на 20-ти век. Към момента се поставят близо 3000 кв. м. подови плочки, след извършено обстойно изследване за оформлението на сходни здания от епохата.

„ Възстановяването на достоверния тип и предопределение на този монумент на културата, е една от най-мащабните начинания, осъществени от нашата компания. Дейностите се правят в безспорен подробност и при безкомпромисно качество. За всяко настрана мероприятие прилагаме 4 наложителни стъпки: изготвя се експертиза от потвърдени експерти, организират се лабораторни и теренни проучвания на съществуващата обстановка, употребяват се най-модерните техники и се поръчват най-подходящите материали “. Това разгласи по време на събитието изп. шеф на Kaufland България Иван Чернев.

Участници в представянето бяха и създателите на плана за реституция на постройката - доктор Румяна Дечева и Панайот Панов. Те описаха за комплицирания развой по възобновяване на фасадата и подчертаха, че главната цел е да се възвърне духът й, запазвайки я за идните генерации. „ Преди старта на възстановителните действия, постройката не беше в положително положение и се знаеше, че ще е нужна огромна инвестиция. Преминахме през няколко стадия, с цел да стигнем до тук. Почистването на следите от предишни реставрации беше доста комплициран и дълъг развой. Оказа се, че огромна част от варовикът е бил оцветен и трябваше доста деликатно да се отстрани боята от него. След това преминахме към консервация, както на него, по този начин и на гранита. С това, което извършихме, консервирахме материалите, като по едно и също време с това съхранихме следите на времето на тази 110 годишна постройка. Това е най-ценното “, разяснява доктор Дечева. В представянето си пред медиите Панайот Панов от Регионалния исторически музей-София акцентира, че материалите, които се употребяват за ремонта на Централни хали, се употребяват при реституция на международно значими здания и обекти – даде образец с последно реставрирана със същите материали египетска гробница.

В идните месеци основните ремонтни действия ще са свързани предпочитано с възобновяване и социализация на археологическите остатъци и крепостната стена на равнище партер и създаване на „ Интерактивна зона за археология и история “.

След завършване на ремонтните действия, над 170 български снабдители на съществени категории храни като месо и салами, риба, самун, млечни артикули, плодове и зеленчуци, ще станат част от възобновяване на истинското предопределение на постройката. Близо 50  български производители на плодове и зеленчуци ще показват стоката си в Халите. Продукцията на всеки един от тях ще би трябвало да бъде сертифицирана по програмата Global G.A.P. - самостоятелна международна система за положителни аграрни практики, която подсигурява, че производството на плодове и зеленчуци дава отговор на най-високите стандарти за хигиена, запазване на околната среда и сигурност на работа.

В непосредствена непосредственост до археологическото завещание на Централни хали, в постройката ще отвори порти и най-голямата книжарница за детски книги в страната, която ще наброява над 10 000 заглавия. На сутеренното равнище ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.

Всички елементи, визуализации, идейни проекти и в детайли изложение на плана на Kaufland България за Централни хали могат да бъдат прегледани на особено основаната за задачата осведомителна интернет страница:

 

За Kaufland България

Kaufland България е водач в бранша на търговията с годишен оборот от над 2 милиарда лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 чиновници. През 2023 година компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 година в България до през днешния ден Kaufland се стреми да подтиква националната и районна стопанска система и инфраструктурата по места с общи вложения от 1,6 милиарда лева Компанията непрестанно развива своята политика за стабилно развиване и под мотото „ Действията носят смяната “ се ангажира с разнообразни обществени и екологични действия – от потреблението на енергийно ефикасни технологии и проектирането на нови здания с мисъл за природата, през поддръжката на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР